Drugo
slice
Sto let od "čudeža" pri Kobaridu, ki mu je pomagala megla
Uprizorili so bitko za Kolovrat nad Tolminom, 21. september 2017 ob 06:27 Gosta megla je poskrbela za presenečenje in ključno pripomogla k čudežu oz. polomu Italijanov pri Kobaridu, ki je Avstro-Ogrski z nemško pomočjo prinesel dokončno zmago na soški fronti.
28
Monumentalen kip Kalašnikova bedi nad središčem Moskve
15
20. september 2017 ob 21:24 V ruski prestolnici so te dni slovesno odkrili devet metrov visok kip izumitelja legendarne jurišne puške AK-47 Mihaila Kalašnikova, tako rekoč " ruske kulturne blagovne znamke ".
Praznik evropske arhitekture: Arhitektura danes in jutri
20. september 2017 ob 13:48 Dvoletni program Future Architecture se sklepa z istoimenskim festivalom, v okviru katerega bodo razstave, predavanja, razprave, simpozija, projekcije in pop-up dogodki, predstavljen pa bo tudi ...
Potrjen zakon o Prešernovi nagradi: z več komisijami in upoštevanjem spolne uravnoteženosti
63
19. september 2017 ob 19:52 Državni zbor je potrdil zakon o Prešernovi nagradi, ki bo nadomestil obstoječi zakon iz leta 1991.
Novo mednarodno priznanje za Festival Lent
18. september 2017 ob 18:40 Med nagrajenci, ki jih je v Tusconu v ameriški zvezni državi Arizona prepoznalo Mednarodno združenje festivalov in prireditev (IFEA), je tudi Festival Lent 2017.
Izvirni Caravaggio ali ponaredek? Avtentičnost bodo ugotavljali na novem inštitutu. Potem ko je pred nekaj leti slika iz 17. stoletja razdelila strokovnjake – del jih je trdil, da je platno delo velikega Caravaggia, drugi pa so bili do atribucije zadržani - so v Rimu sklenili, da ...
Slovo arhitekta Alberta Speera mlajšega, zaradi očeta kdaj delujočega tudi pod psevdonimom Čeprav se ime Albert Speer povezuje predvsem z nacističnim režimom, se je sin tega slavnega arhitekta podal po očetovih stopinjah in se do svoje smrti pri starosti 83 let tudi zapisal v svetovno ...
5
Čakajoč upravljavca arheološkega najdišča, kjer so umirale zadnje iskre antike Poznoantična naselbina na Ajdni je bila nasilno končana, požgana in izropana okoli leta 600. Arheolog Milan Sagadin, ki je dolgo sodeloval pri tamkajšnjih izkopavanjih, ob svojem odhodu v pokoj upa, ...
8
Prenova avstrijskega parlamenta razodela več upodobitev Adolfa Hitlerja Potem ko so poleti v Buenos Airesu v eni izmed hiš odkrili več predmetov, ki izvirajo iz nacistične Nemčije, so med prenovitvenimi deli v kleti avstrijskega parlamenta našli več umetniških ...
6
Baconov papež po skoraj 45 letih menja lastnika Francis Bacon je s svojo reinterpretacijo Velázquezeve likovne mojstrovine, portreta papeža Inocenca X., poslikal okoli 50 platen.
Zahtevek Mola proti rogovcu na prvi stopnji odobren, pritožba vložena Okrožno sodišče v Ljubljani je med sodnimi počitnicami v primeru tožbe Mestne občine Ljubljana (Mol) proti enemu izmed uporabnikov tovarne Rog ugodilo zahtevku Mola in presodilo, da mora uporabnik ...
12
Folklorni kimavčevi večeri na Ptuju, osrednji gostje Lado s Hrvaške Z nastopom Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane in Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora se bodo na Ptuju začenjajo 7. Folklorni kimavčevi večeri.
Na Pohorju in v Istri bodo "čarali" z evropskim denarjem Evropska komisija je za projekt Živa coprnija v okviru programa Interreg, projekt oživljanja nesnovne kulturne dediščine na Pohorju in v Istri, odobrila dobrih 926.000 evrov.
4
Vlada bo Slovensko matico reševala s posebnim zakonom Osnutek zakona o Slovenski matici bo uredil pravni in finančni status tega pomembnega kulturnega in znanstvenega društva ter zagotovil pogoje za njegovo prihodnje delo in razvoj, so sporočili z vlade.
1
Kulturnikom osnutek nacionalnega programa za kulturo ni všeč Predstavniki različnih kulturniških javnosti so predstavili svoje poglede na osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018-2025. Med mnenji sta prevladovala zadržanost in nasprotovanje.
4

Citat
link
Auguste Rodin
20. september 2017 ob 22:09 "Z izogibanjem kazni ljudem ne naredimo usluge."
Več novic ...
Izbor
Kazalo