Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: "Dekle je po vodo šlo …" ali "Dekle je po vodo šla …"?!
Ali dobi tujec kaj nenavadno predstavo o Slovencih, ker je "dekle" srednjega, "deklič" pa celo moškega spola?, 19. julij 2017 ob 06:33 Naravni spol nekaterih besed v slovenskem jeziku se ne ujema s slovničnim ‒ kljub temu pa je ta v slovenščini zelo pomemben!
49
Jezikovni spletovalec: Na prvi pogled nepomembne besed(ic)e niso kar tako zanemarljive!
8
12. julij 2017 ob 06:20 V slovenskem besednjaku je od 400 tisoč do 500 tisoč besed. Že s skromnimi 2000 se lahko kaj dogovorimo, povprečen Slovenec pa uporablja okoli 15.000 besed.
Jezikovni spletovalec: "Važen je tisti, katerega snemate." Ali tisti, s katerim snemate.
35
5. julij 2017 ob 06:30 Vse ima svojo mero - če se zaimek "kateri" rabi prepogosto, v vseh položajih, nas lahko zabolijo ušesa, nič drugače pa ni ob nepravilni rabi predloga "z".
Jezikovni spletovalec: Feminizacija in maskulinizacija ‒ oz. zakaj si ne bi jezika poenostavili kar sami?
15
28. junij 2017 ob 06:42 Velikokrat slišimo, da pozabljamo na pravilno rabo rodilnika, manj pogosto pa govorimo o prav tako pogostem pojavu, ki zadeva srednji spol.
Jezikovni spletovalec: Od kod so se vzele besede kodrlajsast, vetrogončič ali piskrovez?
30
21. junij 2017 ob 06:12 Nekatere slovenske besede nas sredi pogovora kar presenetijo in sploh težko verjamemo, da spadajo v repertoar slovenskega jezika.
Jezikovni spletovalec: Ko beseda postane konj ‒ razmerja med besedami in lažni prijatelji Pravijo, da v življenju tiste ta prave prijatelje najdemo oz. pridobimo le s časom in izkušnjami. Podobno je z nekaterimi besedami in izrazi v različnih jezikih ali narečjih.
25
Jezikovni spletovalec: Ali danes sploh še velja opozarjati, da kar se kdaj zdi nujno potrebno, ni vedno tudi res treba? Govornikom se pogosto očita ali papirnatost ali pogovornost. Kaj imata s tem "treba je" in "potrebno je"?
16
Jezikovni spletovalec: Od in … pa ne samo do sestavljenih večbesednih enodelnih, marveč tudi do večdelnih veznikov Živali se oglašajo na raznovrstne načine in tudi človek proizvaja oz. spušča najrazličnejše glasove. Pri tem imamo precej svobode ‒ tudi pri postavljanju vejic. Glede na to, v kakšnem ritmu laja npr.
18
Jezikovni spletovalec: Prevzete, a ne prevzetne besede Domala na vsakem koraku na nas prežijo različne nedomače besede ‒ najpogosteje iz angleščine. Kaj hitro lahko opazimo denimo napis za bar , ki ima v imenu npr. še besedo gondola.
30
Jezikovni spletovalec: Ali zaradi številk kdaj (za)boli glava? Čas je v SSKJ opredeljen kot neomejeno ali znotraj neomejenega omejeno trajanje.
30
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj! Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
28
Jezikovni spletovalec: Kako neki se lahko zgodi, da se kaj polije kar samo? Slovenske glagolske oblike so večinoma zložene (Polil boš!), redkeje nezložene (Pazi! Polivaš!) ‒ te imajo lahko ob sebi tudi morfem "se" … Kadar se nam vršilec dejanja zdi nepomemben oz.
25
Jezikovni spletovalec: Slovenščina bo leta 2100 nedvomno drugačna "Na svojem področju ste lahko še tak strokovnjak, a če vaš dopis, ki ga pošiljate partnerjem, vsebuje osnovne slovnične napake, ki jih prepozna še šestošolec, se boste nedvomno pokazali tudi v luči, ...
32
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ... Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
22

Beremo
link
Andrej Hočevar: Seznam
21. november 2017 ob 09:01 Šesti pesniški zbirki Andreja Hočevarja Seznam , se pozna, da je njen avtor nizu petih pesniških zbirk lani dodal prozno knjigo ( Dvojna napaka ).
Več novic ...
Kazalo