Znanost in tehnologija
slice
Ali bo leto 2018 potresno leto?
Geologa sta ugotovila povezavo med rotacijo zemlje in potresi, 19. november 2017 ob 16:40 Število močnih potresov se bo prihodnje leto verjetno močno povečalo, opozarjajo geologi. Vzrok naj bi bila upočasnitev zemeljske rotacije.
46
Vremenski satelit nove generacije za natančnejše vremenske napovedi
4
19. november 2017 ob 12:00 Ameriška vesoljska agencija Nasa je v vesolje poslala vremenski satelit nove generacije, ki bo spremljal vremenske razmere po svetu in pomagal izboljšati napovedi vremena.
Prvi slovenski nanosatelit bo morda v vesolje izstreljen že prihodnje leto
32
18. november 2017 ob 14:32 Ustvarjalci prvega slovenskega nanosatelita načrtujejo njegovo izstrelitev v vesolje konec leta 2018, najverjetneje z evropsko nosilno raketo Vega iz Francoske Gvajane.
iPhonov Face ID prelisičen s strašljivo masko za 150 dolarjev?
29
14. november 2017 ob 20:55 Manj kot teden dni po tistem, ko je na prodajne police prišel Applov nov paradni prenosni telefon iPhone X, je vietnamsko varnostno podjetje zatrdilo, da jim je uspelo ukaniti njegov varnostni sistem.
Našli fosile "naših najzgodnejših prednikov"
76
11. november 2017 ob 15:49 V Angliji so našli ostanke najzgodnejšega prednika večine današnjih sesalcev - vključno z ljudmi. Bitje je pred 145 milijoni let švigalo med nogami dinozavrov in lovilo žuželke.
Kibernetsko okolje je bojišče, zato se moramo organizirati Slovenija mora do maja, tudi zaradi zahtev EU-ja, sprejeti zakonodajo o kibernetski varnosti.
16
Twitter za vse uporabnike razširil dolžino tvita na 280 znakov Twitter je konec septembra le nekaterim uporabnikom dal možnost, da lahko v enem tvitu napišejo dvakrat več znakov - 280, zdaj pa je to novost razširil na vse račune.
18
Kmalu bodo noseči tudi moški Presaditev maternice je medicinsko dejstvo in ženske prejemnice so že uspešno rodile potomce. Pred vrati je čas, ko bodo to počeli tudi moški, napoveduje strokovnjak za plodnost.
88
Pri sosednji zvezdi cel planetarni sistem? Najbližja sosednja zvezda, Proksima Kentavra, ima ob sebi en potrjen planet, in to v območju Zlatolaske. Nova opazovanja pa razkrivajo, da bi lahko imel družbo.
123
Strokovnjaki opozarjajo na vse pogostejše kraje kriptovalut Raziskovalci družbe Kaspersky Lab o pozarjajo, da uporabniki digitalnih valut postajajo vse pogostejša tarča spletnih kriminalcev.
21
"Ženski in moški princip sta potrebna, da stvar deluje čisto zares" Pred desetimi leti so prvič podelili nagrado "za ženske v znanosti" v Sloveniji. Prejela jo je obetavna mlada genetičarka Luca Lovrečić.
40
Po 100 letih odkrili novo človeku podobno opico, ki je že ogrožena Znanstveniki so po več letih preverjanj potrdili, da v odročni indonezijski džungli obstaja nova vrsta človečnjakov iz rodu orangutanov.
20
Kako izdelati zavestnega robota? Zavest je izmuzljiv pojem, ki ga vsak pozna, nihče pa ne zna natančno definirati.
55
Slovenski raziskovalci odkrili mrežo, ki bi lahko povezala praživljenje Na ljubljanski biotehniški fakulteti so podrli 130 let staro paradigmo o planktonu in v isti sapi identificirali način, kako bi se lahko enocelično življenje prelevilo v večceličnega.
22
Dinozaver z roparsko masko navdušil znanstvenike Pred 130 milijoni let se je na Kitajskem potikal dinozaver v velikosti rakuna, ki je prav tako kot ta nosil "roparsko masko" oz. temen trak čez oči.
22

Na testu
link
Na testu: Kozmetični popravki - Samsung Galaxy J7 (2017)
15
17. oktober 2017 ob 06:17 Samsung ima lepo razdelano strategijo ponujanja vedno novejših, posodobljenih različic svojih telefonov.
Več novic ...
Izjava dneva
link
Rado Trifunović
20. november 2017 ob 20:01 Mi smo evropski prvaki in iz tega bomo izhajali.
Več novic ...
Kazalo